Slivovi cmoki za glavno jed ali sladico.

 

Sestavine za 2 osebi (približno 10 cmokov):

► 1 g krompirja

1 majhna žlička soli

► 220 g bele ali polnozrnate moke

► 30 g druge moke (ajdova, čičerikina, ...)

► 10 sliv za nadev

10 žlic sladkorja

► rastlinska margarina

polnozrnate ali navadne drobtine

  

Postopek:

Vodo, katero smo rahlo solili, zavremo in skuhamo na kose narezan krompir. Krompir vzamemo iz vode, da se malo ohladi, ga olupimo in pretlačimo. Zmesi dodamo sol, polovico (110 g) bele ali polnozrnate moke (kar smo izbrali), ter vso drugo moko (30 g npr. ajdove). Zmes pregnetemo z roko in dodamo preostalo moko (preostalih 110 g). Če se zmes lepi na roke, dodamo še malo moke, če pa je zmes drobljiva, pa dodamo malo vode.

 

Testo pustimo pri miru 10-15 minut. Vmes pripravimo slive. Te vrežemo po polovici, odstranimo koščico, sredino pa posujemo s sladkorjem. 

 

Testo razdelimo na 10 kosov.  Vsak kos razvaljamo na pol centimetra. Na sredino damo slivo. Testo ovijemo okrog slive. Pazimo, da ne ostane kakšna odprtina. Cmoke odlagamo na pomokano podlago.

V posodo vlijemo vodo in jo zavremo. Vsak cmok posebej previdno dajemo v vodo. Cmoki so kuhani, ko priplavajo na površje.

 

Medtem v drugi posodi stopimo malo rastlinske margarine in prepražimo drobtine. Ko so cmoki kuhani, jih povaljamo v drobtinah. Lahko pa damo cmoke na krožnik in jih kasneje posujemo z drobtinami. Po želji dodamo sladkor in cimet.

 

Namig:

Cmoke lahko napolnimo tudi z drugim sadjem. Uporabimo lahko marmelado, za najmlajše pa lahko dodamo namesto sadja tudi košček čokolade.

 

Pa dober tek ;)