Kokosovo olje – čudež narave

Obožujem kokos! Verjetno nisem redka, ki mi je okus in vonj kokosa čudovit ter prijeten, ko mi njegov sladki vonj popelje misli v poletje, na morje, v nostalgijo. Uporaben je na toliko različnih načinov, da jih je težko našteti, pa vendar, vam bom danes opisala nekaj uporabnih nasvetov, kako ga lahko uporabite v prehrani, kozmetiki, doma, ...

Glede na način predelave kokosa poznamo deviško kokosovo olje in kokosovo maščobo ali rafinirano kokosovo olje.

Kokosova maščoba je najpogosteje narejena iz kopre (posušeno meso kokosa), pridobljeno s pomočjo rafiniranja. Je brez vonja in okusa, hkrati pa je eno najbolj primernih olj za kuhanje in pečenje, saj ima zelo visoko dimno točko, kar pomeni, da se pri gretju ne spreminjajo njegove pozitivne lastnosti.

Na trgovskih policah lahko najdemo kokosovo deviško olje in kokosovo maščobo. Da bomo izbrali pravo olje glede na način uporabe, vam povem nekaj osnovnih razlik med njima:

Kokosovo olje vsebuje lavrinsko kislino, ki ubija škodljive patogene, kot so bakterije, virusi in glivice. Materino mleko je edini naravni vir, ki vsebuje tako visoko koncentracijo lavrinske kisline, ki lahko pojasni drastično zmanjšanje okužb vseh vrst pri dojenih otrocih.

To tropsko olje je sestavljeno iz srednje verižnih trigliceridov, ki se presnavljajo drugače kot ostale kratko-verižne in dolgo-verižne maščobne kisline. V telo se ne absorbirajo kot maščobe, ampak se pretvorijo v energijo.

 

Nekaj nasvetov za uporabo:

• Vlaženje kože. Kokosovo deviško olje namažite na kožo po telesu. Kljub temu, da je olje, se zelo hitro vpije in mastni občutek izgine, navlaži kožo in jo naredi izredno mehko ter nežno.

• Nega las. Nanesite ga na konice las, v kolikor so vaši lasje suhi, si ga lahko vtrete po celotni dolžini las. Pustite delovati preko noči.

• Glivice. Dnevno zaužijte žlico kokosovega olja proti razširjeni glivici Kandidi albicans. Srednje verižne maščobne kisline, ki jih najdemo v kokosovem olju, so učinkovit naravni fungicid.

• Smetana za kavo. V blender vlijte skodelico skuhane kave, žličko kokosovega olja, malo mandljevega ali ovsenega mleka, po želji dodajte kokosov sladkor in cimet, ter zmiksajte. Rezultat je izredno dobra kremna kava!!

• Žvrkljanje. Zjutraj, na tešče raztopite v ustih žlico kokosovega olja in ga žvrkljajte 10-20 minut. Žvrkljanje olja izloča strupe iz telesa. Na začetku lahko pričnete žvrkljati krajši čas in postopoma podaljšujete čas žvrkljanja. Olje izpljunite v smeti, da ne zamašite odtoka, ko se olje strdi.

• Odstranjevalec ličil. Je enkraten pri odstranjevanju ličil. S kosom vate nežno odstranite ličila s krožnimi gibi. Če se želite znebiti oljnega občutka, umijte obraz z vodo.

• Piling za telo. V stopljeno olje vmešajte sladkor in pustite, da se ponovno strdi (lahko ga postavite v hladilnik). S krožnimi gibi nanesite na kožo, nežno masirajte in sperite. Za prijetno aromo dodajte nekaj kapljic eteričnega olja (npr. sivka, pomaranča, …uporabite le 100 % naravna eterična olja).

• Dezodorant. Sami si lahko pripravite učinkovit naravni dezodorant. Vzamete kokosovo olje, sodo bikarbono, jedilni škrob in eterično olje. Sestavine pomešate in dezodorant je gotov.

• Strije. V času nosečnosti se mažite po telesu, saj preprečuje nastanek strij.

• Trda koža. Učinkovit je pri trdi koži na petah ali kolenih.

• Smootiji. Dodajte ga svojim smootijem za boljši okus in večjo hranilno vrednost.

• Slaščice. Zamenjajte olje in masla v slaščicah z zdravim kokosovim oljem.

• Kuhanje. Zamenjava za kuhanje ali pečenje namesto rastlinskih olj.

• Žlico na dan! Zaužijte žlico olja na dan za povečanje energije in boljšo prebavo.

• Nega ustnic. Uporabite kot nego za ustnice.

• Odrgnine. Nanesite ga na odrgnine za pospešitev celjenja.

 

Znanstvena dognanja potrjujejo uporabo kokosovega olja v moderni medicini. Nekatera so navedena:

• Uničuje viruse, ki povzročajo gripo, herpes, oslovski kašelj, hepatitis, SARS, AIDS in še druge bolezni.

• Uničuje bakterije, ki povzročajo rane na želodcu, vnetje požiralnika ter urinarnega trakta, tudi gonoreje.

• Uničuje glivice Kandide ter glivice, ki povzročajo vnetja na nogah.

• Omogoča hitri izkoristek energije zlasti pri nenadnih obremenitvah.

• Pospešuje prebavo in resorbcijo esencialnih snovi kot tudi vitaminov in mineralov.

• Izboljša se izločanje inzulina in izkoristek glukoze.

• Zmanjšuje stres.

• Težave z vnetjem slinavke in slabe resorbcije se izboljšajo.

• Izboljša se resorbcija kalcija in magnezija ter prognoza osteoporoze.

• Manj je žolčnih težav in Chronove bolezni, izboljša se prebava in defekacija.

• Manj je vnetij, cejenje je hitrejše, poveča se imunska odpornost.

• Manj je tudi raka na prsih, debelem črevesu in tudi drugih.

• Športniki okrevajo hitreje.

• Z zmanjševanjem holesterola se vpliva na bolezni srca in ožilja.

• Vpliva na bolezni dlesni.

• Preprečuje prezgodnje staranje in pojav degenerativnih bolezni saj povečuje atioksidantno aktivnost.

• Manj je okvar možganov, ledvičnih kamnov, izboljša pa se tudi delovanje ščitnice. Olajša kontrolo telesne teže in kvaliteto in čistost kože.

• Manj je dermatitisa, psoriaze, suhe kože, aken ...

• Je neškodljiv za človeka.

• Je najbolj koristno olje kar jih poznamo. Razlika je v velikosti molekul!!

 

Strnemo lahko, da je kokosovo olje izredno pozitivno za naše zdravje, enostaven za uporabo, zato ga lahko z lahkoto vključimo v vsakodnevno prehrano in uporabo. Najbolje je, da imamo v svoji kuhinji tako deviško kokosovo olje, kakor kokosovo maščobo in ju pričnemo iznajdljivo uporabljati v svoji kuhi in gospodinjstvu. 

 

STE VEDELI?

Kokosovo olje je proizvod iz belega mesa (pulpe) plodov kokosove palme, torej iz kokosovih orehov (Cocos nucifera). Kokosovi orehi dozorevajo cc 20 mesecev. Pridobiva se s suho ali mokro ekstrakcijo. Kokosova pulpa vsebuje poleg maščob še beljakovine, minerale, vlaknine in vitamine.

Kopra je ime za suho kokosovo meso, iz katerega iztisnejo kokosovo olje. Večina kokosovega olja, proizvedenega v svetu dejansko prihaja iz kopre in je zato slabše kvalitete. Tipična kopra je narejena iz kokosa pobranega na polju, meso postrgajo iz orehov in ga peljejo v sušilnice kjer ga sušijo tudi do 4 dni. Kvaliteta sušenja je lahko različna.

Ekstra deviško kokosovo olje je narejeno iz svežih kokosovih orehov in je stisnjeno v najkrajšem možnem času od obiranja do same predelave. Uporablja se samo belo meso oreha brez lupine. Kemikalije in visoko segrevanje se ne uporabljajo v nadaljnji rafinaciji, saj je naravno, čisto kokosovo olje zelo stabilno z rokom uporabe več let. 

 

Obstajata dva glavna procesa izdelave deviškega kokosovega olja:

1. Hladno stiskanje: Je narejeno iz svežega kokosovega mesa iz katerega se iztisne olje. Naribano kokosovo meso sušijo 2-3 ure na temperaturi največ 25°C, nato s hladnim stiskanjem v prešah iztisnejo kokosovo  olje. Pri tem pazijo, da se pri stiskanju temperatura na dvigne nad 45°C. Olje nato teče skozi filter, da odstranijo vse usedline. Rezultat je čisto, jasno, surovo kokosovo olje.

2. Mokro mletje:  S to metodo se olje iztisne iz svežega kokosovega mesa brez prvotnega sušenja. S stiskanjem najprej izločijo kokosovo mleko. Olje se nato loči iz vode. 

Literatura:

Lipoeto NI, Agus Z, Oenzil F, Wahlqvist ML, Wattanapenpaiboon N. Dietary intake and the risk of coronary heart disease among the coconut-consuming Minangkabau in West Sumatra, Indonesia. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2004;13(4):377–384.

Artaud-Wild SM, Connor SL, Sexton G, Connor WE. Differences in coronary mortality can be explained by differences in cholesterol and  saturated fat intakes in 40 countries but not in France and Finland: a paradox. Circulation. 1993;88(6):2771–2779.

Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition. 2010;91 (3): 535–546.

R. A. I. Ekanayaka, 1 ,* N. K. Ekanayaka, B. Perera, and P. G. S. M. De Silva Impact of a Traditional Dietary Supplement with Coconut Milk and Soya Milk on the Lipid Profile in Normal Free Living Subject J Nutr Metab. 2013; 2013: 481068.