Pogosto me sprašujejo katere in kdaj lahko čaje pijejo otroci?

Čajev praviloma ne dajemo otrokom pred končanim prvim letom starosti. Če pa čaje dodajamo, pripravimo le posebne, strokovno pripravljene čaje ali mešanice čajev, pri katerih je navedeno, da so za dojenčke po 2. mesecu starosti. 

Če dojenčki potrebujejo dodatno tekočino poleg dojenja, mu raje na dudo s čim manjšo luknjico dodamo prekuhano in ohlajeno vodo, lahko pa mu tudi zmočimo ustnice.

Obstajajo različne, že pripravljene mešanice za otroke, ki se priporočajo v zgodnjem otroštvu. Mešanice so za prvo leto, od 2. do 6. leta, ter od 6. do 12. leta.

 

• Od 2. do 6. meseca izbiramo blage čaje, ki so povezani s težavami, zaradi katerih jih dajemo. Moramo vedeti, kaj čaji vsebujejo in hkrati opazovati otroka, kako ob njih odreagira, da ne pride do kakšne alergične reakcije, itd. Če tega ne vemo, se posvetujemo z zdravnikom ali s strokovnjaki, kot so medicinske sestre, farmacevti in farmacevtski tehniki, ki poznajo učinke posameznih čajev na organizem.

• Otrokom, ki so mlajši od 12 mesecev, v čaj ne dodamo medu.

• Ko otroci rastejo je dobro, da se seznanimo s posameznimi čaji, ki jih bomo skuhali in dali ob težavah ali za pitje. Zeleni čaj lahko damo otrokom šele po 6. letu starosti, ampak vedno le polovično merico. Seznanimo se z vsemi navodili za pripravo čajev:

količina čaja, koliko vode, čas kuhanja, pokrito ali samo prelijemo, temperatura serviranja: 26 do 36° C, priporočena količina popitega, ob katerem času, itd.

• Najpogosteje priporočeni čaji so: komarčik, janež, šipek, kumina, borovnica, trpotec, koriander, sladki koren, roiboš, žajbelj, malina, bazilika, bezeg, lipa, kopriva, meta, cimet, slez/althea, divja češnja, lučnik, ingver, melisa, jeglič, ...

 

Čaj naj s svojim učinkovinami deluje kot stimulans za znojenje, umirja vnetja sluznic, poveča imunsko odpornost, izločanje sluzi, pomirja, učinkuje proti bakterijam, virusom ter glivicam, spodbuja apetit, umirja črevesne krče in napenjanje, pospeši celjenje, ureja spanje, regulira odvajanje vode in blata, zniža temperaturo, vrtoglavico, učinkuje na spomin, krepi kri in srce, itd.

 

Za naslednje težave pomagajo naslednje mešanice čajev:

Napetost in strah pomirjajo: kamilica, pasijonka, roiboš, oves

Trebušne krče ali kolike: janež, meta, kamilica, komarčik

Ostipacija: laneno seme, oves

Kašelj/bronhitis: sladki koren, lučnik, slez, meta, islandski lišaj, bazilika, ingver,meta, komarčik

Temperatura: sladki koren, kamilica, lemonska trava, meta, melisa

Nausea: ingver, borovnica, kardamon

Prehlad : slez, bezeg, lučnik, lipa, komarčik, kamilica, bazilika, ingver, kardamon, pripravki ehinacee, pa tudi esencilna eterična olja (cimet, evkalipt, čajevec, jeglič). Eterična olja najlažje vdihavamo z inhalatorjem, v prostoru pa razpršimo z difuzorjem.

Bolečine v grlu: čaj iz sleza, lipe, ingver in cimet z medom

Za imunost: islandki lišaj, ameriški slamnik, timijan, janež, meta, bezeg in komarčik

Prebavne motnje: šipkov čaj, kamilica, komarčik, domača juha

Regeneracija po infektu: lipa, timijan, kamilica,bezeg

Hormonske motnje: kopriva, malina

Apetit: kamilica

Spanje: roiboš, kamilica. meta

Vrtoglavica: ingver, kardamon

Priporočam že pripravljene ekološko certificirane čaje za otroke po 2 mesecu starosti, ki jih dobite v specializiranih prodajalnah Biotopic.

 

Moja priporočena mešanica:

1. Meta, roiboš, komarčik, ingver z medom (ajdin ali hojin, biološko certificiran) in dodan limonin sok. Temperatura 36° C.

2. Lučnik, sladki koren, divja češnja, roiboš, cvetlični med, limeta!

3. Pri suhem kašlju dodaj cimet, a ne uživaj mlečnih izdelkov.

4. Za inhalacije od 2-6 leta cedrino olje, timijan, mirta, bergamotke, po 6 letu pa evkalipt, pepermint, žajbelj

 

Prim. Janez Tasič